Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΡΙΤΣΑ


karitsaΑπό τα παλιότερα χωριά της περιοχής. Η ονομασία του είναι μάλλον σλάβικη και το όνομα αυτό μπορεί κανείς να το συναντήσει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τα πρώτα χρόνια της κατάκτησής της, η Καρίτσα, μαζί με τα χωριά του Ζαγοριού αποκτά ιδιαίτερα προνόμια και η προσφορά της απέναντι στους οθωμανούς κατακτητές είναι να στέλνει κάθε χρόνο έναν αριθμό ατόμων για ενάμιση περίπου μήνα προκειμένου να φροντίζουν τα άλογα του τουρκικού ιππικού.
Μαζί με τα κεντρικά χωριά του Ζαγοριού αποτέλεσαν ομοσπονδία με μεγάλη αυτονομία, ελεύθερη εκλογή δημοτικών αρχόντων.
Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του 1860 το χωριό για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανήκε στην γιαννιώτικη οικογένεια των Καραγιανναίων
Μέχρι και το τέλος του 19ου αιώνα το χωριό ήταν τσιφλίκι, δηλαδή ιδιοκτησία πλουσίων από τα Γιάννινα.
Την ίδια χρονική περίοδο αποκτά πλήρες κοινό δημοτικό σχολείο η λειτουργία του οποίου στηρίζεται στο κληροδότημα που άφησε ο Χρ. Γεωργόπουλος, ενώ από το 1872 και μετά υπέρ του σχολείου χρήματα έδινε και η μονή Αγίου Γεωργίου Λυγκιάδων.
Τελευταίοι, πριν την απελευθέρωση, μεγαλοκτήμονες του χωριού υπήρξαν ο Παντελής Ευαγγελίδης από το Βραδέτο και Χριστόδουλος Τσοτύλης από το Πάπιγγο.
Στη διοικητική περιφέρεια της Καρίτσας βρίσκεται η μονή Αγίου Νικολάου η οποία φέρετε να έχει ανεγερθεί στα 1591.
Από τα δύο έως τα οκτώ του χρόνια, o Μάρκος Αυγέρης (πραγματικό όνομα Γεώργιος Παπαδόπουλος) έζησε στο χωριό όπου είχε εγκατασταθεί η μητέρα του που είχε προσβληθεί από φυματίωση. Επιστρέφοντας στα Ιωάννινα, συνέχισε τις σπουδές του στην Ζωσιμαία Σχολή. Το καλοκαίρι του 1901 εγκατέλειψε τα Ιωάννινα για να πάει στην Αθήνα και να σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στην νεότερη ιστορία ξεχωρίζει το γεγονός που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια του αντιφασιστικού αγώνα (1940-41) στον οποίο ο πρώτος φονευθείς στρατιώτης καταγόταν από την Καρίτσα κι άκουγε στο όνομα Γεώργιος Μπουκουβάλας. Δικηγόρος στο επάγγελμα, νιόπαντρος και μόλις τριάντα ετών σκοτώθηκε το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην περιοχή του Αηδονοχωρίου Κόνιτσας. Στη μνήμη του έχει στηθεί αδριάντας στην Κεντρική πλατεία του χωριού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου