Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Το νυχτερινό μήνυμα μιας ποδηλατάδας (Video)


ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΒΓΗΚΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ


Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, το βράδυ του Σαββάτου, περίπου εκατό ποδηλάτες της πόλης έδωσαν το ραντεβού τους στην πλατεία Πάργης. Η βραδινή τους βόλτα δεν ήταν προεκλογική, αλλά η απήχησή της σίγουρα πρέπει να ληφθεί υπόψη μετεκλογικά.Στα Γιάννενα υπάρχει ποδηλατική κοινότητα, υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς και με ευφάνταστο τρόπο διεκδικούν συνθήκες για να το χρησιμοποιούν.
 Απομένει στις αρχές της πόλης να αφουγκραστούν το αίτημα και να ενισχύσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς.Βόλτα και διαμαρτυρία.Η πορεία του Σαββάτου είχε δύο χαρακτηριστικά. Ήταν πρώτα απ’ όλα βόλτα. Επιλογή δηλαδή ανθρώπων που θέλουν να χαρούν μαζί τους δρόμους της πόλης με το ποδήλατό τους. Το βράδυ τα Γιάννενα, σε πολλά σημεία τους είναι ήσυχα. Είναι ωραίο να είσαι πάνω σε ποδήλατο, να ακούς τον ήχο από τις ακτίνες των άλλων ποδηλάτων και τις σιγανές κουβέντες των οδηγών τους. Βλέπεις τα Γιάννενα από μία σπάνια οπτική και με ένα εξίσου σπάνιο αίσθημα κοινότητας. «Αυτή την ώρα είναι όμορφα στους δρόμους και γι’ αυτό επιλέγουμε το βράδυ για τη βόλτα μας» λέει στον «Η.Α.» ο Αλέξανδρος, ένας από τους διοργανωτές της βραδιάς. Και συνεχίζει: «το κάνουμε όμως και για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες και τις αρχές σχετικά με την αξία του ποδηλάτου». Αυτό είναι το δεύτερο χαρακτηριστικό της ποδηλατάδας. Αποτελεί μία σιωπηλή κίνηση διαμαρτυρίας. Στα Γιάννενα δεν μπορούμε να χαρούμε το ποδήλατο. Όχι γιατί η πόλη είναι ανισοϋψής, όπως είπε ο δήμαρχος. Δυστυχώς δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι, ούτε οι οδηγοί των αυτοκινήτων είναι συνηθισμένοι να συνυπάρχουν με ποδήλατα. Έτσι η κίνηση του ποδηλάτη στην πόλη γίνεται με δική του ευθύνη.

Στόμα με στόμα
Η πρώτη βραδινή ποδηλατάδα στα πρότυπα της Αθήνας -και εκεί οι ποδηλάτες μαζεύονται το βράδυ και εξορμούν στους δρόμους- πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα στις 22 Σεπτεμβρίου. Έγινε γνωστή από στόμα σε στόμα και είχε μεγάλη συμμετοχή. Περίπου εκατό άνθρωποι πήραν μέρος. Τη διοργάνωσε μια μικρή ομάδα φανατικών ποδηλατών.Η δεύτερη εξόρμηση είχε μεγαλύτερη προβολή. Αναρτήθηκε στο facebook ως εκδήλωση από χρήστες που συμμετείχαν στην πρώτη βόλτα. Ο «Ηπειρωτικός ΑΣγώνας» έκανε επίσης σχετική αναφορά στο φύλλο της Παρασκευής και στην ιστοσελίδα του.Το να κινηθούν εκατό ποδηλάτες στους δρόμους δεν είναι εύκολο. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει η συνδρομή της τροχαίας. Έτσι τον άτυπο αυτό ρόλο αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι ποδηλάτες. Υπάρχει μία ομάδα 5-6 ανθρώπων που φτάνει πρώτη στις διασταυρώσεις και σταματά την κυκλοφορία στους κάθετους δρόμους προκειμένου να περάσουν οι υπόλοιποι. Αμέσως μετά ο δρόμος ανοίγει πάλι και τα αυτοκίνητα κινούνται αργά πίσω από τα ποδήλατα. Και πάλι κάποιοι ποδηλάτες στην αρχή και το τέλος της πορείας την περιφρουρούν. Με αυτό τον τρόπο έχεις διαρκώς την αίσθηση ότι τα αυτοκίνητα απουσιάζουν. Χαρακτηριστικό: το βράδυ της Παρασκευής δεν ακούστηκαν κόρνες, ούτε γκρίνιες. Οι οδηγοί «συμμορφώνονταν» στις εντολές και αρκετοί χαμογελούσαν παραξενευμένοι με το θέαμα.Στην ποδηλατοδρομία συμμετείχαν άνθρωποι όλων των ηλικιών. Ο πιο μικρός πρέπει να ήταν έξι με εφτά χρονών και χωρίς βοηθητικές ρόδες μάλιστα. Υπήρχαν άνθρωποι και πάνω από 60.
Στο βίντεο η ομάδα περνάει από την πλατεία Ομήρου.

Η βόλτα

Οι ποδηλάτες εκίνησαν λίγο πριν τις δέκα από την πλατεία Πάργης και η βόλτα τους διήρκησε μία ώρα. Ανέβηκαν τη Σακελαρίου, πέρασαν τη Σπύρου Λάμπρου, τη Σουλίου, τη Δομπόλη. Κατέβηκαν τη Δωδώνης, κατευθύνθηκαν προς Καλούτσιανη από την Μπιζανίου και στη συνέχεια από την Αρχιεπισκόπου Μακαρίου έφτασαν στο Κάστρο. Ένα κομμάτι της βόλτας έγινε μέσα στο Κάστρο και στη συνέχεια η ομάδα ανηφόρισε από την Αβέρωφ, έστριψε στο δημαρχείο, μετά στην 28ης Οκτωβρίου και από εκεί στη νομαρχία.Οι ποδηλάτες πέρασαν και από τα εκλογικά κέντρα. Σε αυτό του δημάρχουΝίκου Γκόντα ακούστηκαν σφυρίγματα (πολλοί κουβαλούσαν σφυρίχτρες) και μερικές αποδοκιμασίες. Στην Πυρσινέλλα στο εκλογικό κέντρο του Φίλιππα Φίλιου το κλίμα ήταν λίγο πιο ευχάριστο. Και στις δύο επισκέψεις πάντως υπήρχε διάθεση περιπαιχτική για τους συνδυασμούς και ένα παράπονο για το γεγονός ότι οι ποδηλάτες και οι ανάγκες τους πέρασαν στο περιθώριο της προεκλογικής περιόδου.Η ποδηλατάδα κατέληξε στην κεντρική πλατεία με χειροκροτήματα. Οι ποδηλάτες μάλλον χρειάζονταν την επιβράβευση, αφού στη διάρκεια της βόλτας οι περισσότεροι τους κοιτούσαν απλώς απορημένοι. Το επόμενο ραντεβού δεν έχει κανονιστεί ακόμη. Όσοι θέλουν να συμμετάσχουν ας έχουν το νου τους στον «Ηπειρωτικό Αγώνα» στα site και τα μπλογκ της πόλης. Το νέο είναι καλό και διαδίδεται.


ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου